Translate

czwartek, 1 września 2011

Kawa mrożona czy ciepłe lody? Na co macie ochotę?

Dziś podzielę się z Wami bardzo prostym, wręcz banalnym do wykonania przepisem na kawę mrożoną ;) Co prawda napój ten jest idealny na upalne dni, a te patrząc na termometr już raczej za nami, ale może będziecie mieli ochotę przygotować go np. na deser na spotkanie z przyjaciółmi ;) Do przyrządzenia kawy mrożonej potrzebne będą:
  • shaker – ja mam taki z zestawu z rozpuszczalną kawą Jacobs Cronat Gold
 
 
  • 2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej - np. wspomnianej wyżej Jacobs Cronat Gold
  • 2 czubate łyżeczki cukru – ja używam drobnego cukru trzcinowego
  • 1 i 1/3 szklanki zimnego mleka
  • kilka kostek lodu
Do shakera wsypujemy kawę i cukier.



Zalewamy to mlekiem.


Następnie dodajemy kilka kostek lodu, energicznie wszystko mieszamy przez ok. 30 s i kawa jest gotowa. Przelewamy ją do wysokiej szklanki. Et voila! Smacznego.


Oczywiście istnieje wiele możliwości modyfikacji tego przepisu - można dodać lody, likiery, soki itd.  – wszystko zależy od Was :)

Pozostając jeszcze w tematach kulinarnych chciałabym Wam polecić biało-czerwone ciepłe lody z obecnej oferty Biedronki ‘Piłkarskie emocje ze smakiem’. W opakowaniu jest 16 szt. pianek na chrupiącym wafelku oblanych jogurtowo-truskawkową polewą. Są delikatne, słodkie, ale bez przesady, doskonałe do popołudniowej kawy – niekoniecznie mrożonej ;) Cena: 5,99 zł/16 szt./225 g




Popołudniu zapraszam na kolejny post - tym razem kosmetyczny ;)

1 komentarz:

  1. uwielbiam kawę mrożoną :)
    patriotyczne te lody ;)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania postów :)
Jeśli zadasz pytanie odpowiedź na nie znajdziesz pod Twoim wpisem w komentarzach.
---------------------------------------------------------------------------------
KOMENTARZE TYPU: 'FAJNY BLOG. OBSERWUJĘ. ZAPRASZAM DO MNIE' ORAZ MAJĄCE NA CELU AUTOPROMOCJĘ BĘDĄ USUWANE.